torsdag 19. oktober 2017

En ulastelig mann og En trofast hustru av Jane Gardam

Bildet er hentet fra www.gyldendal.no


Edward Feathers (Old Flith) ser tilbake på livet sitt. Og for et liv det har vært! Han ble født i Det fjerne østen, et av imperiets barn. Moren hans dør under fødselen og faren viser ingen interesse for å ta seg av gutten. Edward tilbringer sine første år blant lokalbefolkningen, og kjenner ikke til noe annet liv. En dag blir han brått revet opp med roten og sendt "hjem". Han skal til Storbritannia og få en utdannelse og en trygg barndom. I Wales blir han plassert hos familien Didds sammen med to jenter som også er sendt "hjem". Men dette hjemmet er alt annet en trygt og legger ikke et godt grunnlag for ungdommen. 

Edward blir sendt på kostskole og får endelig en venn. Har knytter seg til vennes familie, men også her er det skjær i sjøen. En skulle kanskje ikke tro at Edward har så godt grunnlag for å klare seg her i livet. Men ved en kombinasjon av flaks, de rette bekjentskapene og dyktighet klarer han å slå seg opp som vellykket advokat i Hong Kong med kallenavnet Filth, og etter hvert Old Filth. 

Alderdommen tilbringer Old Filth i England sammen med sin kone Betty. Og ikke en gang "hjemme" slipper Edward unna sin erkerival Terence Veneering. De to mennene får en sjangse til å tenke over hvor mye gammelt rivaleri egentlig betyr.

"En ulastelig mann" er første bok i en trilogi om Old Filth og menneskene rundt han. Her blir man virkelig godt kjent med menneskene og kommer inn under huden på Edward.

"En trofast hustru" er bok to i triologien og her ser vi historien fra Bettys synsvinkel, men den handler vel så mye om Filth som om Betty. Vi kommer ikke like under huden på henne og det er tydelig at det er Filth som er den viktigste personen. 

Betty møter Filth og sier ja når han frir, det hele går i grunnen veldig fort. Men så møter hun Terence Veneering og sønnen hans og faller i grunnen pladask for begge to. Og det rett etter hun har lovet Filth at hun aldri skal forlate han. Betty er som man skjønner av tittelen en trofast hustru og hun er Edward har ikke et dårlig ekteskap, men til tider et litt merkelig ekteskap. Betty har tenkt hun skal ha mange barn, og tar det som en selvfølge at barna skal komme som perler på en snor. Uheldigvis blir ikke livet alltid slik vi har tenkt oss, og Bettys liv blir temmelig annerledes enn hun har tenkt seg. 

Bøkene har veldig gode personskildringer, skarpe observasjoner, tørr humor og godt oppbygde historier. Jeg gleder meg veldig til siste bok i triologien kommer! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar