fredag 22. november 2013

Matched-trilogien av Ally Condie

Trilogien om Cassia består av Matched, Crossed og Reached (norske titler Cassias valg, Flukten og Opprøret). Jeg har lest bøkene på engelsk, derfor bruker jeg de engelske titlene. Denne trilogien føyer seg inn i rekken med dystopiske ungdomsromaner og kan sammenlignes med Hunger Games og Uglies som jeg leste for et par år siden. Disney har kjøpt filmrettighetene, så forhåpentligvis kommer det en serie med filmer etter hvert. Matched-serien har jeg lest over et par år, og jeg forsøker å skrive om serien som en helhet.

Bildet er hentet fra www.mangschou.no
 
I Matched lever Cassia i et dystopisk samfunn som er gjennomregulert av funksjonærene. De bestemmer hva du skal spise, hvor du skal jobbe, hvem du skal gifte deg med, hvordan du kan tilbringe fritiden din, ja de bestemmer stort sett alt, til og med når du skal dø. Innbyggerene har ikke lov til å skape noe selv og de har et veldig smalt utvalg av litteratur, film osv.

Cassia, moren, faren og lillebroren lever et helt vanlig liv og følger samfunnets regler. Når Cassia skal matches dukker bestevennen Xanders ansikt opp på skjermen, og det virker helt logisk for Cassia. Men plutselig dukker et annet ansikt opp, nemlig Kys. Ky er mystisk og spennende og Cassia blir trukket mot han. I Matched gjør Cassia et valg mellom Xander og Ky samtidig som hun finner ut mer om samfunnet hun lever i og hvordan samfunnet var før. Cassias familie er mer spennende enn de virker ved første øyekast. Kan hun bli på sin velregulerte plass når hun vet det hun vet, og føler det hun føler?

 Bildet er hentet fra www.mangschou.no
 

I Crossed har Cassia gjort et valg, både i forhold til kjærligheten og i forhold til hvordan og hvor hun vil leve livet sitt. Men dette valget gjør at hun ikke kan bli i samfunnet. Hun må flykte i ødemarken med en gruppe ungdommer på jakt etter andre som lever utenfor samfunnet. Hvem er den mystiske Piloten? Nytter det å gjøre opprør mot samfunnet?

Bildet er hentet fra www.mangschou.no

I Reached(norsk tittel Opprøret) avsluttes historien og Cassia. Opprøret er i gang og det er godt organisert. Er det litt for velorganisert? Sykdom herjer og Cassia, Xander og Ky hjelper til så godt de kan. Men det er ikke lett å vite hvem man kan stole på. De lever i en usikker verden, men også en verden som sakte begynner å blomstre.

Serien er ikke lettlest på engelsk, men spennende og engasjerende. Fremdriften i bøkene er noe varierende, men alt i alt en god leseopplevelse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar