fredag 4. oktober 2019

The secret runners of New York av Matthew Reilly



Bildet er hentet fra Goodreads.com


Hendelsene i boka tar sted i området som omgir prestisjeskolen The Monmouth i nordre delen av Manhattans Central Park. Red og Blue er tvillingsøskene fra Tennessee som ved en tilfeldighet har blitt de nye ankomne i Upper East Side sosietet. 

Med få ord er lesingen en sosial overlevelse à la Gossip Girl blandet med en uavklart skolekrim i en alternativ New York.

Red og Blue får det etterlengtede innpasset i en venneforening. Rask etter innser de at medlemskap ikke tilsvarer vennskap, og at de må passe seg selv blant medlemmene. De er uansett begeistret for løperetten de får, for løpeturene er vanvittig, ruten leder dem fra nåtiden til fremtiden. Turene forlenges etter hver gang og medlemmene får gradvis større innsikt i en fremtidig New York, sannelig et mørkt og skremmende bilde av sin egen by. Enda verre blir det når byen de bor i, dvs. nået, antyder på det uungåelige, nemlig en katastrofe. Uheldige astrofysiske omstendigheter for jordet utsetter verdens befolkning for en uberegnelig gammastråling. Spenningskurven går opp mot slutten når ungdommene står foran vanskelige valg og en del risiko. Hvem og hva kommer til å bety mest?
Appellfaktorer for ungelesere blomstrer : beskrivelsene av Manhattans arkitektur, kule film og litteratur referanser, hovedtema "å tilpasse seg". Sympatiske Blue klarer også å formidle et perspektiv på verdier. Usannsynlig historie men likevel uanstrengt fortalt og en lett dystopi å lese. 

Reilly, M. (2019). The secret runners of New York. London: Hot Key Books

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar