Foto: Gyldendal |
Helene Uri er kjent for å ta opp tidsaktuelle utfordringer i sine bøker, og det gjør hun også i sin siste ungdomsbok Stillheten etterpå. Handlingen er lagt til videregående skole, i en ganske typisk vgs-klasse. Det er to fortellere, læreren Odd-Erik og en av elevene Ada. Læreren er nyutdannet og usikker, men vil gjerne at klassen skal like han, og gjør en del tabber for å få godvilje. Dette setter han ikke i respekt hos elevene, og han oppnår ikke det vi kaller god klasseledelse. Etter hvert utvikler dette seg til et skikkelig problem i klassen.
Ada, på sin side, er også ny i klassen og har opplevd mobbing og uthenging på den gamle skolen. Hun vil bytte skole og begynne på nytt med blanke ark. Ada ser lærerens voksende problemer og føler med han, men gjør ikke noe aktivt for å stoppe den dårlige utviklingen i klassen.
Dramaet bygger seg opp og kulminerer i en klassefest som Odd-Erik arrangerer. Her oppfører ungdommene seg veldig usympatisk og planlegger og gi læreren sin nådestøtet. Det har versert ulike rykter om at han har hatt en oppførsel som kan knyttes til trakassering av jenter uten at noen vet det sikkert. På festen får de overtalt han til å posere for bilder hvor han holder rundt jentene og de poserer slik at det skal se ut som Odd-Erik er en "mannegris" som jentene kaller det. De legger bildene ut på nettet, noe som får alvorlige konsekvenser for Odd-Eriks jobb.
Jeg skal ikke røpe slutten, men jeg syns det er en bok som setter seg. Selv om Odd-Erik er altfor karikert og usmart til å være lærer, syns jeg det er mange gjenkjennbare situasjoner, og det er tankevekkende hvordan maktkamp og fordommer kan få dominere og ødelegge mye i en klasse. I en tid med mye fokus på #metoo må det være rom for nyanser. Tankevekkende også at i dagens Klassekampen 14.11.19 står lektorer fram med at det foregår mye vold mot lærere, og de får ikke støtte hos arbeidsgiverne sine. Skoleledelsene er redde for at skolen kommer i et dårlig lys og det blir ikke snakket om og offentliggjort.
Jeg syns det er modig gjort å skrive en slik bok for denne målgruppa. Mobbing foregår ikke bare elevene imellom eller fra lærer til elev, men også elever kan være en gruppe som kan miste kontrollen og gi seg inn på en farlig og lite gjennomtenkt oppførsel.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar