torsdag 5. desember 2019

Nullingen av Paul Abel




Vi er i Ålesund ca 2050.
Alle mennesker har en duppedings kalt en  "sjalk" som er koblet til hjerne. Enten fysisk operert inn i hjernen eller en eldre modell som er håndholdt. Denne sjalken  mottar underholdning, informasjon, reklame og kommunikasjon og poenget er  å gjøre hverdagen enklere og mer underholdende.

Så skjer et statskupp hvor Pan-etisk forbund tar over kontrollen og dermed kommer sjalken i deres gale hender. Folk blir oppgradert og forandret for alltid, for sjalken kan selvsagt også brukes til  overvåking og hjernevasking. Pan-Etisk forbund  har sett seg lei på miljøødeleggelser og nå ønsker de å utrydde envher form for egeninteresse for å kunne gjøre det som er nødvendig og riktig for miljøet.

Paul ,som er biolog og undeviser ved universitetet, nekter å la seg oppgradere og har en gammeldags variant av sjalken. Han skrur den på så sjeldent som mulig og legger derfor merke til hvor mye konen endrer seg. Det at han nekter å innordne seg de nye reglene gjør at han blir nullet. Det betyr at han mister alle rettigheter og havner på utsiden av samfunnet. Som vanlig i dystopiene finnes det en gruppe opprøre som setter systemet på prøve. En spennende bok om et fremtidssamfunn vi ikke vil ha!


Vatne, B. (2018). Nullingen av Paul Abel: roman. Oslo: Gyldendal.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar