torsdag 14. februar 2019

Stoner av John Williams


"Det andre semesteret av skoleåret sluttet William Stoner å gå på de grunnleggende realfagskursene og avbrøt landbruksløpet. Han begynte på introduksjonskurs i filosofi og antikkens historie, og to kurs i engelsk litteratur. Da sommeren kom, reiste han tilbake til foreldrenes gård og hjalp  faren med avlingen, men sa ingenting om studiene" (Williams, 2015, s. 18).

Bildet er hentet fra forlaget 

Denne boken leste jeg fordi RysjeKristin har snakket så varmt om den. Hun har sagt at den er saktegående og lavmælt og jeg må si meg enig. Kort fortalt handler den om unggutten, William Stoner, fra landsbygda i USA som sendes avgårde for å ta utdanning innen jordbruk for å kunne ta over og drive den lille familiegården på en bedre måte enn sine foreldre. Det er en utdannelse familien egentlig ikke har råd til og foreldrene ofrer mye for å skape en bedre fremtid for sin sønn. Stoner velger i steden å gå sine egne veier og bak foreldrenes rygg tar han utdanning innen litteratur. Er det modig eller egoistisk? Tidlig i historien følger i hvertfall Stoner hjertet sitt.

Spoileradvarsel: Denne boken er det umulig å omtale uten å røpe ganske mye av innholdet, så velg selv om du vil lese videre eller ikke:)

Vi følger han når han inngår ekteskap med den overfladiske Edith som han egentlig aldri blir kjent med og som han lever sammen med til tross for at hun er både motarbeidende og smålig. Vi følger hans forhold til datteren som i starten er nært og lykkelig, men som smuldrer opp uten at han greier å stoppe det. Det er ganske frustrerende som leser å se hvor passiv han er når andre blander seg inn i det som egentlig er viktig for han. Vi tar del i den ekte kjærligheten han i en periode opplever utenfor ekteskapet og den kronglete karrieren som motarbeides hele veien av en sjalu kollega. Han er en stille mann som lar de fleste kamper stå urørt og som lar seg styre av de mer viljesterke rundt seg. Jeg vet ikke helt når han mistet gnisten til å ta sine egne kamper.

Dette er en fin og trist historie om hvordan det kan gå når man ikke tar vare på det viktige i livet.

Williams, J. (2015). Stoner. Oslo: Cappelen Damm.


-Anne Brit-

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar