fredag 16. november 2018

Insektenes planet av Anne Sverdrup-Thygeson



Hvis du er interessert i og nysgjerrig på naturen og det fantastiske mangfoldet av arter og livsformer som lever på denne jorda, da kan Insektenes planet være verdt å lese.
Insektenes fantastiske liv er formidlet på en måte som er både vitenskapelig og morsom. Anne Sverdrup-Thygeson er forsker og professor i bevaringsbiologi og naturforvaltning NMBU på Ås, og formidler et oppkomme av kunnskaper og historier om noen av de minste og eldste levende vesener vi har på jorda.
Jeg liker veldig godt de språklige bildene og sammenligningene som gjør at vi som lesere virkelig ser for oss innsektene og de viktige oppgaver de utfører og sammenhengene de inngår i. Det er fascinerende å høre om alle artene i deres ulike habitater og hvor spesialiserte og "intelligente" de er. Visste du for eksempel at maur og humler kan lære bort kunnskap, noe som vanligvis assosieres med helt andre skapninger. Og ikke å forglemme sexlivet deres da! Det er et fornøyelig kapittel!
Etter å ha lest om alt dette krypende, hoppende og flygende mangfoldet, er det et avsluttende og reflekterende kapittel: Insektene og vi - i framtiden. Og det er ikke vanskelig å forestille seg at når det skjer endringer på jorda med varmere temperaturer, mer regn, mindre arealer for innsektene å utfolde seg på, og ikke minst all forurensingen som påvirker dem, kan flere arter trues, habitater endres. Konsekvensene vet vi nå en god del om, men mye vet vi ennå ikke. Det denne boka klarer å formidle er at vi mennesker og innsektene har en felles "stammor" langt tilbake i tiden og at vi har en felles historie og at vårt framtidige liv her på jorda er avhengig av dem. Forfatteren sier helt til slutt: "Mitt håp for denne boka er at flere får øynene opp for innsektenes underlige og vidunderlige verden - her vi lever sammen på insektenes planet".
Undertegnende ble frelst!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar