fredag 23. november 2018

Lærerinnens sang av Vigdis Hjort

Helene Bøk jobber som foreleser på Kunsthøgskolen i Oslo. Hun er i femtiåra og bor alene. En dag blir hun oppsøkt av en avgangsstudent, Tage Bast, som vil ha henne med i en kortfilm han lager som skal handle om hvorvidt det er samsvar mellom lærernes arbeidsliv og privatliv. Han vil bare følge henne og filme livet hennes uten filter. Helene sier ja til dette. Hun slipper Tage til i en serie forelesninger på jobb som handler om flere av Berthod Brechts stykker. Brecht er hennes store kjærlighet.
Hun blir filmet av Tage, både privat og på jobb. Det oppstår kjemi mellom dem, men dette er ikke det viktige i romanen. Det viktige er at filmingen bidrar til at Helene begynner å bli mer selvbevisst og klar over ting i sitt liv hun ikke har reflektert over før.
Vel, filmen blir omsider ferdig og visningsdagen kommer. For Helenes del leder dette opp til en personlig krise (uten å spoile for mye) og hun tar et dramatisk valg om å reise vekk. Som omslaget antyder så ender hun opp med å sortere sko på en gresk øy.
Helene gjennomgår litt av en reise i sin egen selvforståelse, og dypest sett er det bokas tema: hva skjer med vårt trygge, forutsigbare liv når vi slipper til andres blikk på oss selv?
Boka egner seg, etter min mening, aller best for voksne lesere. Det er spennende å reflektere over hva som skjer med meg om jeg blir grundig rokket i min selvforståelse. Er det truende eller gir det grunnlag for ny innsikt i eget liv og mulighet for vekst?
-Kristin-

Hjorth, V. (2018). Lærerinnens sang: roman. Oslo: Cappelen Damm.
 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar