torsdag 15. november 2018

Gutten på toppen av fjellet av John Boyne



Når denne boken starter er vi i Paris i 1936. Her møter vi Pierrot som av flere uheldige omstendigheter blir foreldreløs og ender opp på barnehjem. Så dukker hans  ukjente tante opp fra intet og tar han til seg. Tanten, Beatrix, jobber som husholderske på Berkhof som er Adolf Hitlers private landsted i det sydlige Tyskland.
For ikke å terge den hissige Hitler må Pierrot late som om han er tysk. Han endrer navn til Pieter og han må love å aldri nevne at hans bestevenn er den jødiske gutten Anshel. Pierrot og Anshel brevveksler i starten av boken og Pierrot får slik et innblikk i hvordan jødenes situasjon i Paris stadig forverres. På landstedet blir han tatt godt vare på av de andre voksne og et spesielt nært forhold får han til Hitlers sjåfør, Ernst, men det er Adolf Hitler selv som blir Pieters nærmeste venn og mentor.
Sakte men sikkert ser de ansatte ved Berkhof at Pieter endrer seg til å bli en ganske ufordragelig gutt som ser verden på samme måte som sin venn Hitler. Tantens forsøk på å endre dette får dramatiske konsekvenser og det avdekkes hvor mye barnesinnet har tatt skade av å være så tett på nazistene. Hvordan det går med Pieter skal jeg ikke røpe, men jeg syns boken var både spennende og tankevekkende.

Fra før av har John Boyne skrevet Gutten i den stripede pysjamasen.

Boyne, J. (2016). Gutten på toppen av fjellet. Oslo: Fontini forl.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar