mandag 13. oktober 2014

Miss Peregrine og øyas hemmelighet


En ettermiddag jeg var i biblioteket, fikk jeg tilfeldigvis øye på denne boken av Ransom Riggs og plukket den opp. Det angret jeg ikke på!


                                          "Miss Peregrine og øyas hemmelighet" av Ransom Riggs 
Bildet er hentet fra http://www.schibstedforlag.no

Riggs samler visst på gamle fotografier i virkeligheten, og noe av det som trigget meg til å lese boken, er de flotte autentiske gamle fotografiene som er gjennomgående i boken. Riggs har bygd hele historien rundt disse forografiene som har samlet ved hjelp av egne og andre samleres bilder. (Med hjelp av en lite smule bildemanipulering) Resultatet er blitt en fantastisk fortelling med vakre svart-hvitt fotografier som illustrasjoner!

Boken handler om Jacob som har vokst opp i trygge omgivelser med en velstående familie i Florida. Helt siden han var liten har han hatt et spesielt godt forhold til farfaren sin, Bestefar Portman, som har fortalt Jacob de mest fantastiske historier om en magisk øy utenfor Wales der hvor han bodde på et barnehjem som lignet et kråkeslott med en stor fugl som bestyrerinne og barn med spesielle emner som beboere. Både Jacob og resten av omverden har avskrevet disse historiene som det reneste tøv fra en aldrende mann, men når bestefaren dør på en mystisk måte utenfor huset sitt, finner Jacob et album når foreldrene hans bestemmer seg for å selge huset til bestefaren.

I albumet er det bilder av barna med de spesielle evnene som også bodde på barnehjemmet sammen med bestefaren. En jente kunne lage flammer ut av den ene hånden sin, mens en annen gutt var usynlig. Menneskene på bildene må være de samme barna som bestefaren snakket om mens han levde. På grunn av sjokket etter bestefar Portman sin død og noe forvirring rundt de gamle historiene hans, går Jacob til psykolog. Der blir det blir bestemt at det beste for Jacob, er om han og faren reiser til øya utenfor Wales, slik at de kan undersøke dette barnehjemmet nærmere. På denne måten kan Jacob selv se at det ikke finnes noe "magisk" på denne øya. Etter  kort tid på øya går det derimot opp for Jacob at bestefaren hadde snakket sant hele tiden.

I Miss Peregrine og øyas hemmelighet er settingen lagt til en verden lik vår, og i denne verdenen finnes det tidssløyfer, monstre og barn med overnaturlige evner. Tilsetter du ingredienser som mennesker som forandrer seg til fugler, vetter, hulånder og sper dette med gamle mysterier, mord, blod, kjærlighet,underlige barn med rare evner og en hel masse annet så har du oppskriften på en god og litt annerledes lesestund foran deg i sofaen. 

Fortellingen i denne boken er original og spenningsnivået høyt. Det er et tempo og et driv i boken som gjør den til en skikkelig pageturner! Språket er godt, boka er humoristisk og illustrasjonene er helt fantastiske. Jeg ble faktisk sittende å bla frem og tilbake for å studere fotografiene i boken! Konseptet med å finne bilder fra gamle dager, og å dikte en historie rundt disse, appellerte til meg.Tim Burton er i tillegg i gang med filmatiseringen av boka, og filmen kommer sommeren 2016.


                                                                      Boktrailer:Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar