onsdag 8. mai 2019

Neverworld wake av Marisha Pessl

Bildet er henta fra www.goodreads.com

Beatrice reiser hjem fra college for å dra på den årlige festen med vennene som hun ikke har sett på ett år, ikke siden kjæresten Jim døde. Beatrice er bekymret for om vennene vil ønske henne velkommen og om hun fortsatt passer inn i gjengen, men det viser seg snart at dette skal bli den minste av hennes bekymringer. 

Når hun ankommer festen er vennegjengen på vei ut for å dra på en konsert, og Beatrice blir med. På vei hjem styrtregner det, ingen klarer å få opp takluka på bilen, og i tillegg holder de på å havne i en ulykke. Når de omsider kommer tilbake til Wincroft, herskapshuset til venninen Whitley, er de søkkvåte og fulle, og blir ikke særlig skremt når en fremmed, gammel mann plutselig banker på. Han kan fortelle vennegjengen at de faktisk havnet i en bilulykke og at de nå svever mellom liv og død. Bare en av dem kan overleve, og de må stemme fram den de syns fortjener å leve. De andre vil dø. Dersom de ikke stemmer fram noen, vil de være stuck i et slags Groundhoug Day-scenario, de vil gjenoppleve den samme dagen igjen og igjen til evig tid. Vennene står overfor et skikkelig dilemma, og etter hvert som de nekter å stemme blir det tydelig at Jims død, som ingen egentlig har villet nevne, kanskje ikke var en ulykke likevel. 

Som begge de to andre bøkene til Pessl utgir denne seg for å være en litt rar roman, og så avsløres det gradvis at det egentlig er en slags krim (tidsreisekrim i dette tilfellet). I god Pessl-stil er boka stappfull av popkulturelle referanser, dialogen er morsom og karakterene er originale. Boka lider litt av "kul hipstertenåring"-syndromet som gjør seg gjeldende i amerikansk ungdomslitteratur for tida, så jeg liker nok fortsatt voksenbøkene hennes bedre. Men jeg tror absolutt denne vil slå an hos målgruppen. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar