mandag 25. mars 2019

Berge av Jan Kjærstad

Bildet er hentet fra www.aschehoug.no

Berge er en bok i tre deler med tre forskjellige fortellere. 

Journalisten Ine Wang, dommeren Peter Malm og forfatteren Nicolai Berge er alle involvert i den forferdelige drapssaken der AP-nestoren Arve Storefjeld og flere av familiemedlemmene hans blir drept. De fem familiemedlemmene er på hyttetur og blir funnet med strupene skåret over. Kan det være terrorister som står bak? 

Ine Wang føler seg litt bakpå. Ungdommen tar over og Ine står igjen. Men nå vil hun dekke Storefjeld-saken på en eller annen måte. Kanskje Nicolai Berge kan gi en interessant vinkling. Berge er Gry Storefjelds eks-kjæreste og må jo ha noe innsideinformasjon om familien. Ine vil vinkle intervjuet slik at Berge opplever at det handler om han, men egentlig vil hun ha stoff om Storefjeld-familien. Ine får en god tone med Berge og blir facinert av mannen. 

Peter Malm er dommer i saken. Peter har lang erfaring og er en stødig dommer og ikke lar seg påvirke av det ytre, men holder seg nøytral og saklig. På privaten er han svært tilbaketrukket og privat. Han har sine faste rutiner og lever et godt liv. Men noe ved denne saken rokker ved det til vanlig så stødige livet. Peter blir rett og slett litt provosert og urolig. Det er noe som ikke stemmer, men hva?

Nicolai Berge hadde et stormfullt forhold til Gry Storefjeld som han ikke helt kunne fatte at han ble sammen med. Hun var ute av hans liga. De møtes i AUF og Nicolai går hele tiden med en følelse av at han ikke er bra nok fra AP eller for Gry. Gry som kan nå så langt, som er så flink og pen og alt. Mens Nicolai er litt sær og passer ikke helt inn og begynner å skrive rare bøker. Og ikke minst en blogg som er kritisk til AP, noe som ikke faller i god jord. Berge er et komplekst menneske som det ikke er lett å forstå seg på og jeg ble veldig provosert! 

Vi følger historien gjennom disse tre svært ulike fortellerne, noe som gir en spennende innfallsvinkel til historien. Boka er velskrevet, spennende og provoserende.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar