onsdag 27. mars 2019

Winterkrigen av Janne S. Drangsholt

Bildet er hentet fra www.tiden.no

Ingrid Winter er tilbake. En litt rufsete akademiker som ikke helt får til ting hverken i jobbsammenheng eller i privatlivet. Som blir stresset av forandringer og folk (spesielt perfekte folk). Så når det er omorganisering på jobb, julefeiring med halve slekta, slitsom nabo med ny vellykket blogg og egne barn med utfordringer blir det en tøff høst for Ingrid. Det som er noe av problemet er at "alle andre" ikke skjønner at det er tøft for Ingrid, men søker støtte hos henne og hun må ordne opp i mye og mangt. For når Ingrid egentlig prøver å si nei, som blir det allikevel ja. Og attpå til kjenner hun to mystiske kuler i nakken.

Jeg syns karakteristikkene av kollegaene til Ingrid på universitetet er både treffende og satt på spissen. Omstillingsprosesser kan få fram det verste i enkelte mennesker og uheldigvis for Ingrid jobber hun sammen med flere av dem. En av Ingrids nærmeste kollegaer viser seg å trenger mer støtte enn det Ingrid tror hun har i seg, men kanskje de også kan gi hverandre litt gjensidig støtte.

Det såreste i boka er om Ingrids datter Alva. Er det noe mer med Alva enn at hun er litt sær? Dagene består av flere utfordringer som rare regler for påkledning, at hun ikke klarer å ta på papir, liten forståelse for regler på fotballbanen og stadige konflikter med Sara, den kuleste jenta i klassen som viser liten forståelse for Alvas særegenheter. Ingrid vil så gjerne hjelpe, skjerme og forsvare barnet sitt, men her er det vanskelig å vite hva man skal gjøre. 

Ingrids vellykkede nabo er utrolig provoserende. Og ikke mist gjenkjennelig! Alle har vel en slik perfekt kollega, nabo, venn eller bekjent som snakker høyt om det og gjør mye av seg. Ingrids nabo er satt på spissen med sin vellykkethet og forferdelig perfekte blogg, og det blir veldig morsomt.

Dette er veldig morsomt skrevet og veldig gjenkjennelig. Drangsholt treffer veldig godt og selv om mye av handlingen er fra akademikermiljø og livet som forelder tror jeg det er mye her mange kan kjenne seg igjen i uansett.
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar